
AB, Kosova’ya Yönelik Hangi Tedbirleri Kaldırmaya Başladı?

0 dk
Avrupa Birliği, yaklaşık iki yılın ardından Kosova’ya uyguladığı yaptırımları kademeli olarak kaldırmaya başladı. Ancak bu adım, Kosova’nın Sırp çoğunluğun yaşadığı kuzey bölgesindeki gerginlikleri azaltması şartına bağlı olacak. Bu mesaj, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas tarafından Priştine’de verildi.
Kallas, yaptırımların ne zaman kaldırılmaya başlandığını ve şimdiye kadar hangi yaptırımların kaldırıldığını açıkça belirtmese de, Hür Avrupa Radyosu’nun Brüksel’deki kaynaklarından edindiği bilgilere göre, kaldırılan yaptırımlar İstikrar ve Ortaklık Anlaşması ile Batı Balkan Yatırım Çerçevesi’ne (WBIF) dair bazı sınırlamaları kapsıyor.
Kaynaklara göre, şu anda İstikrar ve Ortaklık Anlaşması kapsamında bazı alt komitelerin çalışmaları yeniden başlatıldı ve Batı Balkan Yatırım Çerçevesi kapsamında teknik yardım sağlanmaya başlandı.
Batı Balkan Yatırım Çerçevesi, AB’nin mali kurumlar ve bağışçılarla birlikte yürüttüğü, bölgenin sosyo-ekonomik gelişimini ve Avrupa perspektifini desteklemeyi amaçlayan ortak bir girişim. Kosova, bu mekanizmadan 2009'dan bu yana yararlanıyor. 2021 yılına kadar Kosova’da bu mekanizma kapsamında 1,8 milyar Euro değerinde 30 proje desteklendi.
Söz konusu yaptırımların kaldırılması süreci, AB Dış İlişkiler Servisi (EEAS) ve Avrupa Komisyonu tarafından, Nisan ayında Dış İlişkiler Konseyi’nde yapılan görüşmelerin ardından başlatıldı.
Bir AB kaynağı, “Bu karar, yılın başında Kosova’da düzenlenen parlamento seçimlerinin barışçıl bir şekilde geçmesinin ardından alındı. Yüksek Temsilci Kallas’ın da belirttiği gibi, bu süreç aşamalı olarak ilerleyecek ve sürekli gerilimin azaltılmasıyla koşullandırılmış durumda” ifadelerini kullandı.
Şu anda EEAS ve Avrupa Komisyonu, kararın uygulanmasını sürdürüyor ve AB üye devletlerini gelişmeler hakkında bilgilendiriyor.