
DB: Kosova, Bölgenin ve Avrupa’nın En Fakir Ülkesi

0 dk
Kosova, kişi başına düşen gelir açısından bölge ülkeleri ve Avrupa Birliği ortalamasına kıyasla kişi başına en düşük gelire sahip ülke olmaya devam ediyor. Dünya Bankası’na (DB) göre ülkedeki fakirlik oranı %19.2 seviyesinde.
Bu uluslararası finans kuruluşunun verilerine göre, Kosova’nın kişi başına düşen Gayrisafi Yurtiçi Hasılası sadece 5.889 Euro, bu da komşu ülkelerin oldukça gerisinde olduğunu gösteriyor.
Dünya Bankası’nın Kosova Temsilci Yardımcısı Jane Sprouster, yoksulluğun azaltılmasında sürdürülebilir bir ilerleme sağlanması için Kosova’nın rekabetçi bir ekonomik büyüme modeline geçiş yapması gereğini dile getirdi. Özellikle genç nüfus için daha kaliteli iş imkanları yaratmanın önemine dikkat çeken Sprouster, bu sayede Kosova’nın gelir farkını kapatabileceğini ve halkı için daha parlak bir gelecek inşa edebileceğini ifade etti.
Sprouster, Dünya Bankası’nın Kosova için 2025 yılı ekonomik büyüme beklentilerinin %3.8 olduğunu, bu oranın orta vadede %4’e ulaşmasının öngörüldüğünü belirtti.
Artan ekonomik büyümenin, yoksulluk oranını 2024’teki %19,2 seviyesinden 2025’te %17,1’e düşüreceği tahmin ediliyor.
Kosova’nın ekonomik kalkınması için tüketim odaklı bir ekonomiden üretim ve inovasyona dayalı bir modele geçiş yapması gerektiğini kaydeden DB temsilcisi, bu dönüşümün ihracat artışı ve daha değişik bir üretim tabanıyla desteklenmesi gerektiğini vurguladı. Sprouster ayrıca, altyapının iyileştirilmesi ve inovasyonun teşvik edilmesi, ekonomik rekabetin artırılması için hayati önem taşıdığını söyledi.
2025 yılında Dünya Bankası’nın Kosova’ya yaklaşık 100 milyon dolarlık kredi ve hibe sağlaması planlanıyor. Bu fonlar, finansal sektörün geliştirilmesi, ticaretin kolaylaştırılması ve taşımacılık projelerine yönelik kullanılacak.
Dünya Bankası’na göre Kosova, bölgedeki en yüksek işsizlik oranına sahip ülke olmaya devam ediyor. Çalışabilir nüfusun yalnızca %37’si istihdam edilmiş durumda.
Dünya Bankası, enerji stratejisinin uygulanması ve su güvenliğinin iyileştirilmesi gibi reformların Kosova için öncelikli olduğuna dikkat çekiyor. Geçtiğimiz yıl ise dijital yönetim, erken çocukluk eğitimi, sağlık sektörü yatırımları gibi projeler için milyonlarca dolarlık destek sağlandı.
Yorumlar (0)

Son Haberler
Tüm Haberler

Kosova’da 19 Mayıs Coşkusu: Türk Askerinden Prizren’de Konser

“İki Şehir Bir Edebiyat” Programı Prizren’de Abdürrahim Karakoç Anısına Gerçekleşti

Eurovision`da Avusturya Birinci Oldu
