
Kurumsal Kriz, Kosova’nın AB Reform Sürecini Tehlikeye Atıyor

0 dk
Hukuk ve Siyaset Araştırmaları Grubu (GLPS), bugün düzenlediği basın toplantısında, Kosova’da iki aydır yeni bir meclis ve hükümetin kurulamamasının ülkenin genel işleyişini sekteye uğrattığını ve Avrupa Birliği (AB) reform ajandasını ciddi biçimde riske attığını açıkladı.
GLPS temsilcisi Besar Gergi, Kosova’nın AB üyelik sürecine ilişkin teknik hazırlıklarda objektif engellerle karşı karşıya olduğunu belirterek, “Kosova'nın önceliği, AB ile uyumlu reform ajandasını hayata geçirmek olmalıdır” dedi.
Gergi, Avrupa Komisyonu tarafından Ekim 2024’te onaylanan bu reform ajandasının, 4 Aralık 2024'te Kosova Meclisi’ne sunulmasına rağmen hâlâ onaylanmadığını hatırlattı.
“Bu ajanda, ülkenin AB’ye entegrasyonunu hızlandıracak reformları ve bu reformlar için sağlanacak mali desteği içermektedir. Ancak o tarihten bu yana herhangi bir ilerleme kaydedilmemiştir.” dedi Gergi.
GLPS’ye göre, Kosova bu ajanda kapsamında önümüzdeki üç yıl içinde toplam 883 milyon Euro'ya kadar AB mali desteği alma potansiyeline sahip. Bu, önceki destek dönemlerine kıyasla ciddi bir artışı ifade ediyor.
GLPS'nin diğer temsilcisi Blerina Istrefi ise Avrupa Komisyonu'nun anlaşmanın onaylanması durumunda, ön ödeme olarak 61 milyon Euro'luk (yaklaşık %7) bir destek vermeye hazır olduğunu belirtti.
“Bu rakamlar, Kosova gibi bir ekonomi için son derece önemlidir” dedi Istrefi.
Istrefi ayrıca, Kosova'nın 28 Haziran 2023’ten bu yana AB tarafından uygulanan yaptırımlar altında olduğunu ve bu yaptırımların ülke ekonomisine verdiği zararın 100 milyon Euro’yu aştığını ifade etti.
GLPS, Avrupa Komisyonu'nun bu yaptırımların etkilerini hafifletmek için sunduğu fırsatın değerlendirilmemesini “ağır bir siyasi sorumsuzluk” olarak nitelendirdi.
Yorumlar (0)

Son Haberler
Tüm Haberler

AAK’nın 25. Yılı: Haradinaj, “İttifak Özgürlükten Doğdu”

Hükümet: Sorun Özgürlük Değil, Medya Standartlarının Düşüşü

Haradinaj: Vetëvendosje Farklı Bir Aday Gösterirse, AAK Desteğe Hazır
